Loop naar de Mookerheide

zandhagedis op de mookerhei
Zandhagedis

Loop naar de Mookerheide is meestal bedoeld als verwensing, maar zo zitten wij niet in elkaar. Wij geven je alleen een tip, een advies. Je mag er bovendien gerust met de fiets naar toe.

Wat is de Mookerheide en waarom zou je er naar toe gaan?

De Mookerheide (jazeker, met twee o’s en “de” aan het eind) is een bos- en heidegebied ten zuiden van Nijmegen en ten oosten van, jawel, Mook. Goed te bereiken vanuit de stad, vanaf Nijmegen Centraal zelfs goed te doen. Ook van NS station Cuijk kom je er, al wandelend (zie hierna).

Het enorme bosgebied ten zuiden van Nijmegen tot voorbij Mook was eeuwenlang één groot heidegebied dat in zijn geheel Mookerhei werd genoemd.

De Mookerheide is bekend van

  • de uitdrukking die zoveel betekent als “loop naar de maan”: loop naar de Mookerhei!
  • een uitdrukking die een verlaten, eenzame plaats aangeeft: een hutje op de Mookerheide

    Geen hutje op de Mookerheide – het Jachtslot
  • de plaats waarvandaan Jan Klaassen de Trompetter niet meer terug kwam (2’20”)

  • het toneel van de de Slag op de Mookerheide die in 1574 plaatsvond. Twee broers van Willem van Oranje (Lodewijk en Hendrik) vochten hier tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden. De broers verloren de slag en kwamen om, samen met zo’n 3000 van hun soldaten. De Spanjaarden verloren 150 manschappen. Lodewijk en Hendrik zijn misschien opgeslokt door een moeras of misschien zijn hun lichamen samen met hun soldaten begraven in een massagraf.

Routes naar de Mookerheide

Er zijn tal van wegen die naar de Mookerheide leiden. We noemen er een paar, uitgaande van Nijmegen en Cuijk aan de Maas.

Wandelroute van route.nl (aanbevolen trouwens!) Wandelen over de prachtige Mookerheide
Van dezelfde website: de prachtige natuur onder Nijmegen die meer langs dan over de heide gaat. TIP: gebruik een deel van de fietsroute als aanloop naar een wandelroute.

NS heeft een tweedaagse wandelroute waarvan dag 1 over de Mookerheide voert (16 km) De start is NS station Cuijk.

 

 

 

Inhoud
Stijl